pengaruh motif, mojopahit masjid demak dan perkembangannya. - AZIS, Abdul (FSR ASRI Yk, 1977)
kerajaan islam yang pertama di jawa ( masjid agung demak) banyak hiasan dari kerajaan mojopahit. motif mojopahit mempunyai pengaruh yang positif terhadap kehindahaan masjid demak serta mempunyai peranan yang amat besar bagi perkembangan disekitarnya. motif-motif mojopahit dapat mengangkat keindahan secara keseluruhan, bahkan memberi kemungkinan sebagai suatuhal yang menarik perhatian terutama bagi pengunjung atau wisatawan.