Musik Melayu asli dan peranan permainan biola dalam orkes di kompleks budaya Negara Malaysia - MAHMOOD, Mohd. Yunus Bin (FKS ISI Yk, 1989)
Titik pusat permasalahan yang akan dibahas dalam penulisan karya tulis ini terletak pada kegiatan kesenian musik Melayu asli di kompleks Budaya Negara Malaysia dan peranan biola dalam setiap lagu serta perbandingannya dengan alat-alat yang lain. Penulis juga tidak menutup kemungkinan melibatkan musik-musik Melayu asli yang lain yang ada di luar Kompleks Budaya Negara Malaysia, asalkan sesuai dengan kriteria yang dimaksudkan.