Penerapan ragam hias tradisional Flores dalam penciptaan macam-macam lampu & hiasan dinding - SHADIQIN (FSRD ISI Yk, 1991)
Ragam hias tradisional tenun & perhiasan wanita Flores mempunyai unsur-unsur hias yang sangat indah & menarik. Ragam hias tersebut oleh penulis diterapkan & dikembangkan pada macam-macam bentuk lampu & hiasan dinding dengan teknik ukir, lukis / sungging pada bahan kayu & kanvas, namun dengan tidak meninggalkan ciri khasnya. Ragam hias yang diterapkan mempunyai bentuk yang bermacam-macam, seperti ; motif manusia, binatang, tumbuh-tumbuhan & motif geometrik.