Islam dalam sejarah dan kebudayaan Melayu - AL-ATTAS, Syed Muhammad Naquib (Penerbt Mizan, 1990)
Buku ini memuat suatu kajian - penting atas periodisasi ( peradaban) dalam sejarah Kepulauan Melayu - Indoneisa. Dalam kajian ini, penulis tidak melakukan perbandingan sejarah Kepulauan melayu _ Indonesia dengan sejarah benua India, sebagaimana dilakukan oleh para sarjana dan ahli sejarah Barat, tetapi dengan sejarah Eropa pada periode sebelum munculnya " zaman baru " yang melhirkan abad Pertengahan sejarah tersebut. Dengan menggunakan metode perbandingan seperti itu, akhirnya penulis menemukan kenyataan - kenyataan baru yang berbeda sekali dengan hasil yang diperoleh para orientalis Barat - terutama berkaitan dengan peran Islam dalam memajukan masyarakat Kepulauan Melayu _ Indonesia. Semula buku ini merupakan suatu syarahan yang telah disampaikan penulisnya hampir dua puluh tahun lalu di hadapan tak kurang dari dua ratus orang orientalis dan enam ratus cendekiawan di Universiti Kebangsaan Malaysia. Meskipun demikian, dalam sejarahnya belum pernah ada syarahan ecermat dan semendalam seperti ini baik di kalangan universitas di Asia Tenggara maupun di Eropa.