Persekutuan Aneh: Pemukim Cina, wanita Peranakan, dan Belanda di Batavia VOC - Leonard Blusse (LKiS, 2004)
Penulis mengajak kita untuk menelusuri misteri peristiwa lama di masa awal dan keruntuhan Batavia.