Genom: Kisah Spesies Manusia Dalam 23 Bab - Matt Ridley (Gramedia Pustaka Utama, 2005)
Genom menawarkan cara pandang yang tak lazim dalam upaya menguraikan dan mencerna pengetahuan mengenai gen. Matt Ridley menggali semua masalah baik ilmiah, filosofis, maupun moral yang muncul akibat pemetaan genom.