Affandi Pelukis - Nasjah Djamin (Nyala, 2017)
Seorang budak kampong yang hidupnya melarat dan pernah bekerja sebagai penjual tiket wayang, malam tadi dianugerahkan ijazah kehormatan Doktor Persuratan. Budak itu tidak lain dari Affandi, atau nama penuhnya Sanggar Affandi, yang kini berusia 64 tahun seorang pelukis Indonesia yang terkemuka. Dia menerima anugerah itu dari Presiden Sheares dalam konvokesyen Universitas Singapura, yang dilangsungkan di Panggung Negara dan disaksikan oleh lebih 3.000 orang