UTANG LUAR NEGERI, INVESTASI DAN TABUNGAN DOMESTIK: SEBUAH SURVEY LITERATUR - Yuswar Zainulbasri (UGM, 2000)
Kajian dan survey literatur ini merupakan pembahasan teoritis serta hasil kajian empiris tentang pentingnya serta peranan utang luar negeri dalam memacu dan mendorong kemajuan ekonomi suatu negara. Kajian yang dilihat disini tidak saja dikhususkan kepad negara-negara berkembang tetapi juga melihat peranan utang luar negeri dalam mendorong kemajuan negara-negara yang dewasa ini dikenal dengan negara - negara industri seperti Jepang dan Jerman. Kedua negara ini pada masa-masa awal pembangunan ekonominya, seperti diketahu memperoleh bantuan melalui Marshall Plan yang dicanangkan oleh Amerika Serikat untuk membantu pemulihan ekonomi negara-negara yang bersangkutan stelah hancur pada Perang Dunia II.