Pemaafan, Rekonsiliasi dan Restorative Justice - Afthonul Afif (yogya, 2015)
Pemaafan adalah sejenis kebajikan, sebuah pemberian yang dilandasi ketulusan dan kesungguhan hari, melalui uluran kasih sayang yang sengaja ditujukan justru kepada pihak yang paling pantas untuk dibenci dan dimusuhi. Pemaafan hendak melawan sesuatu yang terlanjur diterima sebagai "yang sewajarnya" , atau membuat mungkin sesuatu yang sudah dianggap sebagai "yang mustahil" . Dengan kata lain , pemaafan adalah sebuah pemberian untuk pidak yang justru tidak pantas menerimanya, atau pihak yang tidak termaafkan.