Hak Asasi Manusia : Menurut Pandangan Islam dan Barat - Sani, Mohd. Azizuddin Mohd (PTS Publications & Distributors SDN BHD, 2002)
Buku ini menjelaskan falsafah hak asasi manusia dengan selengkapnya. Ia menjelaskan perbedaan diantara falsafah hak asasi manusia mengikut pendangan Islam dengan falsafah hak asasi manusia sebagaimana yang dikemukakkan oleh ahli-ahli falsafah Barat.