JURNAL KETATANEGARAAN: weltanschauung dan dasar negara - A.B. Kusuma (LEMPENGKAJIAN MPR RI, 2016)
Aoekarno, penggali dari Pancasila dasar negara, mengutamakan untuk menggunakan weltanschauung daripada filosofische grondslag . weltanschauung merupakan suatu konsepsi yang komprhensif untuk memahami dunia