norma & etika ekonomi islam - yusuf al-qaradhawi (gema insani, 1997)
islam adalah risalah akhlak, norma, juga etika dan nabi Muhammad saw adalah nabi yang diutus untuk memperbaiki masalah akhlak, "sesungguhnya aku diutus untuk menyempurnakan akhlak"