Laskar Pelangi - Andrea Hirata (Bentang, 2008)
Buku ini bercerita tentang sebelas orang anak Melayu Belitong yang luar biasa, tak menyerah walau keadaan tak bersimpati pada mereka. Tengoklah Lintang, seorang kuli kopra cilik yang genius dan dengan senang hati bersepeda 80 kilometer pulang pergi untuk memuaskan dahaganya akan ilmu. Bahkan terkadang hanya menyanyikan lagu Padamu Negeri diakhir jam sekolah