Sastera sejarah : interpretasi dan penilaian - IBRAHIM, Zahrah (Dewan Bahasa Dan Pustaka Kementerian Pelajaran Malaysia, 1986)
Salah satu golongan sastera tradisi melayu ialah sastera sejarah, yaitu hasil karya sastera yang mengambil bahan-bahannya dari peristiwa-peristiwa sejarah, baik sejarah mengenai sebuah negeri mahupun sejarah kepahlawanan Melayu. Buku ini mengandungi esei-esei mengenai sastera sejarah yang ditulis oleh tokoh-tokoh terkenal dari dalam dan luar negeri yang terdiri dari Ahmad Shah Mohd. Noor, R. Roolvink, Hsu Yun Tsiao, P.E. de Josselin de Jong, Sanusi Samid, Syed Zulflida, Yusoff Iskandar, DzulkifliSalleh, Hasrom Harun, Jalal Ahmad, Virginia Matheson dan Mohd. Taib Osman. Esei-esei ini dibahagi kepada dua bahagian iaitu Analisis Teks dan Perbandingan. Keseluruhannya membincangkan tentang hasil-hasil sastera sejarali sebagai sumber atau fakta fakta sejarah. Teks sastera sejarahdigunakan ialah Hikayat merong, mahawangsa, Sejarah Melayuy Ht Rabat dan Tuhfat al-Nafis.