Keris dan Senjata Senjata Pendek - SHAHRUM, Bin Yub (Dewan Bahasa da Pustaka Malaysia, 1967)
Keris ialah sejenis senjata pendek kebangsaan Melayu turun temurun yang telah digunakan oleh orang-orang melayu sejak lebih daripada 600 tahun yang lalu dan dari beberapa banyak senjata-senjata melayu ia telah mendapat tempat yang istimewa karena dijadikan sebagai suatu lambang kemegahan bangsa dan negara. Keris bukan saja digunakan sebagai senjata untuk mempertahankan diri tetapi juga sebagai alat kebangsaaan Diraja. Kerajaan majapahit di jawa merupakan penghasil pertamakali senjata keris. Dalam buku ini akan dibahas berbagai macam keris dan senjata pendek lainnya yang ada di malayu dan sekitarnya.