al-MaqÃ„ÂlÃ„Ât al-IslÃ„ÂmiyyÃ„Â«n wa Ikhtilaf al-MusallÃ„Â«n Jilid 1 - AbÃ…Â« al-Ã¡Â¸Â¤asan ÃŠÂ»AlÃ„Â« ibn IsmÃ„ÂÃŠÂ»Ã„Â«l AshÃŠÂ»arÃ„Â« (1950)
Kitab ini telah membuat pendedahan yang berharga lagi jujur terhadap golongan-golongan yang seolah-olah mewakili sebahagian umat Islam tetapi hakikatnya golongan-golongan ini jauh menyeleweng dari landasan Ã¢â‚¬ËœaqÃ„Â«dah ahl al-Sunnah wa al-JamaÃ¢â‚¬Ëœah. Buku ini telah mendapat pujian daripada Ibnu Taimiyyah di dalam kitabnya MuÃ„Âfaqah sorÃ„Â«h al-MaÃ¢â‚¬ËœqÃ…Â«l li sohih al-ManqÃ…Â«l dan menyifatkannya sebagai amat hampir dengan aqidah Imam Ahmad bin Hanbal.